Wednesday, January 9, 2013

Kalaulah...


11 Jan 2013

Lama gila tak update blog. Not sure if been busy or just lazy.

Well, tahun baru, azam baru. Sbagai seorang student medik 2nd year, tahun ni aku (kami) start sesi klinikal. Ambik history, dan buat segala physical examination kat patient. Well, satu yang best belajar kat USMKLE ni adalah, patient2 dia kebanyakannya masih berpegang pada kepercayaan lama, as in "doctors are 'god' ". So basically kitorang boleh try secara amali kat living patient. Great way to mug up experiences, or some might say, 'gaining xp'. Heh.

Cumanya.... Susah gila clinical kat India ni.. Mainly communication barrier. Kalau yg berbahasa Kannada tu boleh la kata silap sendiri ponteng kelas Kannada.. Abis kalau yang cakap Marathi atau Hindi?? Aku x pandai Hindi, dia x pandai English. Bagus. Macam ayam cakap dgn itik.

Pastu mulalah terkenang balik Sept 2010, bila kami diberi pilihan sama ada stay kat USM KK, atau terus fly ke USM KLE Belgaum. (Rujuk post2 awal) Kalaulah aku stay....

-"mokcik apo kaba ari ni? Make ubat doh?"
-"kito nok pegey sini deh, make sakit pokcik royak deh"
-"adik tarik napah sikit, abe nok denga denge goni (stetoskop)"

Well, Sapa tau lagu Mirae-Kiroro?

"Hora, ashi moto wo mite goran, Kore ga anata no ayumu michi"
-Look at your feet. That is your path.
"Hora, mae wo mite goran, are ga anata no miraie"
-Look at what's ahead. That is your future.

https://www.youtube.com/watch?v=M-O94ajupJA&feature=youtube_gdata_player

Choices were made, and I regret not a tiny bit. My fight's here.

.
.
.
.
.
Yang tak menyesal,

No comments:

Post a Comment

nak komen? komen laa..